رایزر کارت گرافیک چیست؟

زمان مطالعه مطلب: 5 دقیقه

رایزر کارت گرافیک چیست و چه کاربردی دارد؟ رایزر کارت گرافیک یک مدار چاپی است که به شما امکان می دهد کارت گرافیک های بیشتری را به مادربرد وصل کنید و در واقع رایزر GPU پل ارتباطی میان مادربرد و کارت گرافیک است. رایزر کارت گرافیک به صورت جداگانه در بیرون کیس استفاده می شود و برای مواقعی است که کارت گرافیک جوابگوی نیاز شما نیست و مجبور به خرید گرافیک جدید می شوید تا در کنار گرافیک قبلی عملکرد بهتری کسب کنید.

در ادامه کاربردهای دیگر رایزر کارت گرافیک را توضیح خواهیم داد و همچنین انواع مدل آنها را نیز بررسی می کنیم. اگر قصد خرید رایزر کارت گرافیک دارید و یا می خواهید در مورد این قطعه سخت افزاری اطلاعات بیشتری کسب کنید پیشنهاد می کنیم تا آخر این متن با ما همراه باشید.

کاربرد رایزر کارت گرافیک

برای اینکه بدانیم رایزر کارت گرافیک چیست باید با نحوه عملکرد آن نیز آشنا شویم و کاربرد این قطعه سخت افزاری را بدانیم. کاربرد اصلی رایزر کارت گرافیک، امکان اتصال و استفاده از گرافیک های بیشتر برای عملکرد بهتر است که گاهی اوقات کارت گرافیک جدید در کیس جا نمی شود و نمی توانید به صورت مستقیم آن را به پورت PCIe مادربر وصل کنید.

برای مثال می خواهید در کنار گرافیک 8 گیگ قبلی خود یک کارت گرافیک ۱۶ گیگ نیز داشته باشید اما امکان نصب آن داخل کیس وجود ندارد که در این صورت با خرید رایزر کارت گرافیک می توانید مشکل را برطرف کنید. علاوه براین، در برخی فرم فاکتورهای کیس‌ها یا مادربردها ممکن است نصب مستقیم کارت گرافیک در اسلات PCI Express را با مشکل مواجه کند. در این موارد، رایزر امکان نصب کارت گرافیک در جایگاه دیگری را فراهم می‌کند.

کاربرد رایزر کارت گرافیک

کاربرد دیگر رایزر کارت گرافیک مدیریت کابل‌ها است. در سیستم هایی که چندین کارت گرافیک و یا دیگر قطعات جانبی نصب شده‌اند، رایزر می تواند به مدیریت بهتر کابل ها و کاهش به هم ریختگی کمک کند. همچنین برای کسانی که قصد اورکلاک کردن کارت گرافیک را دارند می توانند با استفاده از رایزر کارت گرافیک آن را در خارج از کیس و در محیطی با خنک کنندگی بهتر قرار دهند.

مشاهده قیمت کارت گرافیک 12 گیگ در فروشگاه آترین کالا.

یکی دیگر از کاربردهای رایزر کارت گرافیک استفاده در رینگ ماینر برای استخراج ارز دیجیتال است. در ماینینگ اغلب چندین کارت گرافیک به صورت همزمان استفاده می شود که شما می توانید با استفاده از رایزر کارت گرافیک چندین گرافیک را به صورت بهینه در سیستم خود قرار دهید. به طور کلی می توان گفت رایزر کارت گرافیک برای افزایش قابلیت گرافیکی سیستم استفاده می شود و اگر احساس می کنید برای کار خود به گرافیک بیشتری نیاز دارید، رایزر گزینه ایدئالی است.

کاربرد رایزر کارت گرافیک

انواع رایزر کارت گرافیک

رایزر کارت گرافیک در انواع مختلف بسته به نوع اتصال، استفاده و عملکرد، تولید می شود. رایزرهای گرافیک به طور کلی در دو نوع برقی و غیر برقی تولید می شوند که رایزرهای برقی دارای آداپتور جداگانه هستند و انرژی مورد نیاز کارت گرافیگ را تامین می کند. رایزر برقی کارت گرافیک معمولا برای GPU های سطح بالا و در رینگ های ماینینگ استفاده می شود که چندین کارت گرافیک را در کنار هم قرار می دهند و کیس قادر به تامین انرژی آنها نست.

اما رایزرهای غیر برقی در واقع یک رابط PCIe هستند که یک سر آن به مادربرد و سر دیگر آن نیز به کارت گرافیک وصل می شود. قیمت رایزر کارت گرافیک غیر برقی ارزان تر است و معمولا برای اتصال یک کارت گرافیک اضافی و یا نصب گرافیک در خارج از کیس مناسب است که شما مثلا با خرید کارت گرافیک rx 6700 xt و نصب آن در خارج از کیس می توانید گرافیک خود را ارتقا دهید.

رایزر کارت گرافیک همچنین از نظر نوع قرارگیری و طراحی نیز در انواع عمودی، رایزر فعال و رایزرهای Extended وجود دارند. برای مثال رایزرهای عمودی به صورت عمودی در داخل کیس قرار می گیرند و رایزر گرافیک فعال نیز دارای فن های داخلی هستند که خنک کنندگی بهتری را ارائه می دهد. رایزرهای Extended نیز برای اتصال کارت گرافیک در خارج از کیس مناسب هستند و از این طریق می توانید گرافیک خود را به محیطی با خنک کنندگی بهتر انتقال دهید.

شایان ذکر است رایزر کارت گرافیک از نظر طول کابل، پهنای باند، تعداد خطوط PCIe و سایر ویژگی های دیگر نیز با هم متفاوت هستند. برای مثال دو نوع رایزر کارت گرافیک PCIe 3.0 و PCIe 4.0 در بازار موجود است و در واقع این دو مدل رایج ترین انواع هستند که PCIe 4.0 سرعت و عملکرد بالاتری دارد.

انواع رایزر کارت گرافیک

در هنگام استفاده از رایزر کارت گرافیک چه نکاتی در نظر داشته باشیم؟

حالا که می دانید رایزر کارت گرافیک چیست و انواع آن را نیز می شناسید می توانید در مورد نحوه استفاده و همچنین انتخاب نوع رایزر بهتر تصمیم بگیرید. شما می توانید با توجه به نوع استفاده و نیازهای خود، نوع رایزر کارت گرافیک را انتخاب کنید و گرافیک خود را مدیریت کنید. برای مثال به دلیل به صرفه بودن قیمت کارت گرافیک ۸ گیگ این گرافیک را انتخاب کرده اید و می خواهید در کنار گرافیک قبلی خود داخل کیس نصب کنید، باید رایزری تهیه کنید که داخل کیس بتواند نصب شود.

اما قبل از خرید رایزر کارت گرافیک و استفاده از آن لازم است یک سری نکات مهم را نیز در نظر داشته باشید که در ادامه آورده شده اند.

  • نوع و طول رایزر را بر اساس فضای داخلی کیس خود انتخاب کنید.
  • مطمئن شوید پهنای باند رایزر با پهنای باند کارت گرافیک یکی است و سازگاری داشته باشد.
  • کیفیت ساخت رایزر کارت گرافیک را بررسی کنید و در نظر داشته باشید که کیفیت ساخت بالا روی کارکرد و همچنین عمر محصول نیز تاثیر گذار است.
  • تعداد خطوط PCIe رایزر به پهنای باندی که در اختیار کارت گرافیک قرار می دهد، مربوط می شود.

بهترین قیمت کارت گرافیک amd در فروشگاه آترین کالا.

استفاده از رایزر کارت گرافیک

رایزر کارت گرافیک چه محدودیت و خطراتی دارد؟

رایزر کارت گرافیک به شما امکان می دهد گرافیک سیستم خود را ارتقا داده و میزان بهره وری را افزایش دهید. بنابراین اگر گیمر حرفه ای هستند و یا مشغول کارهای رندرینگ و یا استخراج ارز دیجیتال هستید می توانید با استفاده از رایزر، کارت گرافیک های بیشتری را به کیس خود اضافه کنید و توان کاری خود را افزایش دهید. اما آیا استفاده از رایزر کارت گرافیک هیچ محدودیتی دارد و یا خطراتی برای سیستم شما خواهد داشت؟

در واقع رایزر کارت گرافیک در کنار مزایایی که دارد اگر به درستی بکار گرفته نشود می تواند خطراتی نیز ایجاد کند. برای مثال استفاده از رایزر طولانی یا با کیفیت پایین ممکن است باعث کاهش پایداری سیستم شود. همچنین در برخی موارد، رایزر می‌تواند باعث تداخل سیگنال شده و منجر به مشکلات عملکردی شود و یا اگر رایزر به درستی نصب نشود یا از کیفیت پایینی برخوردار باشد، ممکن است باعث گرم شدن بیش از حد کارت گرافیک شود.

به طور کلی رایزر کارت گرافیک یک ابزار مفید برای افزایش انعطاف‌پذیری در نصب کارت گرافیک است. با این حال، قبل از خرید رایزر کارت گرافیک و استفاده از آن، باید به نکات مهمی مانند پهنای باند، طول، کیفیت ساخت و سازگاری با سایر قطعات سیستم توجه کنید. همچنین، توصیه می‌شود از رایزرهای با کیفیت بالا و از برندهای معتبر استفاده کنید.

فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *